تصویر اثرات روانی مواد مخدر بر مغز
محمد ۳ ساعت پیشتیمی از پژوهشگران برجسته بریتانیایی با انجام یک سلسله مطالعات دقیق و جامع، تصاویر قابل تأمل و آموزندهای از تغییرات و آثار مصرف مواد مخدر و روانگردان در مغز انسان را منتشر کردهاند. این تحقیقات جامع، شواهد و مستندات علمی مهمی را در خصوص عوارض و تأثیرات جدی این دسته از مواد بر ساختار و کارکرد مغز ارائه میدهد. نتایج این بررسیهای دقیق، میتواند در درک بهتر پیامدهای مخرب مصرف مواد روانگردان و تدوین راهکارهای مؤثر برای پیشگیری و درمان این آسیبهای اجتماعی، بسیار راهگشا و کاربردی باشد.
عوارض روانگردانها بر روی سلامت مغز
بلاها و عوارض روانگردانها بر روی مغز
این تصاویر نه تنها ثابت می کند که داروی توهم زای قوی قادر است تمامی مناطق مغزی را فعال سازد، نه فقط غشای بینایی، بلکه همچنین نشان می دهد که چگونه مناطق مختلف مغزی که معمولاً به صورت مجزا فعال می شوند، در واکنش به این دارو شروع به ارسال سیگنال به یکدیگر می کنند تا اثری شدیدتر ایجاد کنند. این امر نشان می دهد که این داروهای توهم زا چه تأثیری عمیقی بر عملکرد و سلامت مغز می گذارند و چگونه می توانند باعث ایجاد اختلالات روانی و عصبی شوند.
این آزمایش توسط دیوید نات استاد متخصص عصب-روان-داروشناسی (neuropsychopharmacology) در کالج امپریال لندن به همراه مشاور سابق دولت بریتانیا که در سال 2009 به خاطر وضع قانون های دشوارتر درباره استفاده از حشیش مورد انتقاد شدید قرار گرفته و از کار برکنار شد، انجام گرفته است.
تصویر عوارض روانگردانها بر روی مغز
این تیم از 20 فرد سالم در آزمایش خود استفاده کردند و در یک روز 75 میکروگرم LSD و در روزی دیگر مقداری مشابه دارونما به آنها تزریق کردند. همانطور که در تصاویر دیده می شود، تاثیر دارو در سرتاسر مغز قابل مشاهده است و ارتباط میان مناطق فعال مغز به حدی قابل توجه افزایش می یابد. دانشمندان از سه تکنیک متفاوت تصویربرداری مغز استفاده کردند تا جزئیات دقیق رویداد هایی که در مغز رخ می دهند را دریابند.
نتایج نشان داد فرایند پردازش بینایی داوطلبان پس از دریافت دارو دیگر به غشای بینایی محدود نیست و تمامی بخش های مغز در فرایند بینایی فرد دخیل می شوند که این رویدادی عجیب است، گویی فرد با چشمان بسته نیز می بیند. به گفته دانشمندان این نوع بینایی با بینایی با چشمان باز متفاوت است زیرا فردی که تحت تاثیر LSD قرار دارد تصاویری از تصورات و تخیلاتش را می بیند.
علاوه بر این، مناطقی از مغز که معمولا به یکدیگر سیگنال ارسال نمی کنند، تحت تاثیر این دارو ناگهان ارتباط با یکدیگر را آغاز می کنند و در عین حال مناطقی که تا پیش از آن به یکدیگر متصل بودند، از یکدیگر جدا می شوند.
این عوارض می تواند نشان دهد چرا مصرف LSD با مشاهده تصاویر قوی و رویا مانند، احساس یگانگی با جهان و در عین حال از دست دادن هویت فردی یا خودفروپاشی در ارتباط است. به گفته دانشمندان مغز عادی دارای شبکه هایی مجزا است که عملکردهایی مستقل را جدا از یکدیگر انجام می دهند. با این همه تحت تاثیر LSD مجزا بودن این بخش ها از بین رفته و مغز دچار یکپارچگی می شود.
شاید در نگاه اول این آزمایش فراتر از یک آزمایش سرگرم کننده نباشد، اما دانشمندان برای عملی کردن آن 50 سال صبر کرده اند. به گفته نات، این موفقیت برای علوم اعصاب شناسی همانقدر ارزشمند است که کشف بوزون هیگز برای فیزیک باارزش بود.
ارزش درک بهتر و دقیق تر عوارض این دارو روی مغز انسان در این است که بدون داشتن این درک هرگز نمی توان اثرات قدرتمند درمانی داروهای روانی که برای بیماران مبتلا به مشکلات روانی از قبیل افسردگی، اعتیاد و حتی آسم تجویز می شوند را درک کرد. آشکار ساختن مکانیزم مغز تحت تاثیر LSD همچنین می تواند میزان درک از هوشیاری و خود آگاهی در انسان را نیز افزایش دهد.