بررسی علل ادرار کف آلود و راهکارهای درمانی مؤثر
محمد ۲ ماه پیشادرار انسان سالم به طور معمول دارای رنگی متغیر از زرد تا کهربایی تیره بوده و از ظاهری شفاف و بدون هرگونه کف برخوردار است. با این حال، عوامل مختلفی ممکن است باعث ایجاد کف در ادرار شده و موجب بروز مشکلات سلامتی گردند. برای درمان و پیشگیری مؤثر از این مسائل، شناسایی و آگاهی از این عوامل زیربنایی اهمیت به سزایی دارد. با دانستن علل احتمالی کف آلودگی ادرار، می توان اقدامات پیشگیرانه و درمانی مناسبی را به کار گرفت تا سلامت دستگاه ادراری تضمین شده و از بروز مشکلات جلوگیری به عمل آید.
بررسی علل و درمان ادرار کف آلود در کودکان و بزرگسالان
ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که هنگام استفاده از دستشویی متوجه کف آلود بودن ادرار خود شده باشید. شاید این سؤال برای شما پیش آمده باشد که این مشکل از چه علتی ناشی می شود؛ اما در واقع نمی توان به این سؤال پاسخ کوتاهی داد. در این مقاله از بهداشت و سلامت نمناک، ما به بررسی این موضوع و علل احتمالی آن خواهیم پرداخت و راهکارهای درمانی مناسب را ارائه خواهیم داد.
علل؛ چرا ادرار حالتِ کف آلود به خود میگیرد؟
دلایل مختلفی برای این اتفاق وجود دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد:
کم آبیِ بدن
ننوشیدن آب به اندازه کافی عامل ایجاد حباب در ادرار است. اگر بدن خشک و کم آب باشد، ادرار حالت کف آلود پیدا می کند، زیرا پروتئین افزایش پیدا کرده و تیرهتر از حالت طبیعی می شود.
دیابت
اگر سطح گلوکز خون خیلی بالا باشد، کلیه ها نمی توانند به خوبی خون را تصفیه کنند و همین باعث می شود که مولکول های پروتئین و گلوکز از خون وارد ادرار شوند که باعث کف آلود شدن ادرار خواهد شد.
بیماری کلیوی
دیدنِ کف داخل سنگ توالت به صورت مکرر می تواند علامت هشدارِ بیماری کلیوی باشد؛ یعنی کلیه پروتئین را به ادرار وارد می کند که باعث کف دار شدن حالت ادرار خواهد بود. زمانی که برای این موضوع به پزشک مراجعه می کنید، باید بگویید که چند وقت یکبار این اتفاق برایتان رخ می دهد.
چه چیزی باعث دفع پروتئین از طریق ادرار می شود؟
خون حاوی پروتئین هایی است که به ساخت استخوان و ماهیچه کمک می کند، با عفونت مبارزه کرده و مایعات را در بدن متعادل می کند که پروتئین اصلیِ داخلِ خون پروتئین آلبومین است. کلیه ها مواد پسمانده اضافی و مایعات را از خود دفع می کنند.
اگر کلیه سالم باشد، باعث می شود که پروتئین و دیگر مواد مغذی در خون عبور کنند و مقداری از آن ها داخل جریان خون باقی بماند. زمانی هم که کلیه مشکل داشته باشد، بخشی از مولکول های پروتئین از طریق ادرار دفع می شوند که نشان دهنده مشکلی در کارِ کلیه است.
آزمایش برای تشخیص مشکل کلیوی
اگر به طور مکرر متوجه کف داخل ادرار شدید، پزشک احتمالاً نمونه ادرارتان را بررسی کند. به این صورت که شما داخل یک ظرف تمیز ادرار می کنید و پزشک آن نمونه را به آزمایشگاه می فرستد. اگر به بیماری کلیوی مزمن مشکوک باشد، احتمالاً شما باید به متخصص کلیه مراجعه کنید.
او می تواند تشخیص دهد که بیماری کلیوی چقدر پیشرفت کرده است و احتمالاً بر اساس یافته ها و اطلاعاتی که در دسترس دارد؛ درمان مورد نظر را در اختیارتان قرار می دهد. برخی از تست هایی که پزشک از شما می گیرد، شامل موارد زیر است:
آزمایش خون
در آزمایش خون مشخص می شود که کلیه چقدر پاک سازی انجام می دهد و چگونه کار می کند.
عکس برداری
پزشک احتمالا از کلیه سی تی اسکن می گیرد یا سونوگرافی انجام می دهد و عکس ها نشان می دهند که سنگ کلیه دارید یا خیر و یا هرگونه عملکرد غیر طبیعی یا مشکلات دیگر شناسایی می شود.
بایوپسی یا نمونه برداری از کلیه
در چنین حالتی نمونه کوچکی از بافت کلیه را بر می دارند که از طریق آن پزشک می فهمد چه چیزی باعث بیماری کلیوی شده و چقدر کلیه آسیب دیده است.
راه حل و درمان؛ چگونه ادرار کف آلود را کاهش دهیم؟
درمان بستگی به علت کف آلود شدن ادرار دارد. اگر بدن خشک و کم آب باشد، نوشیدن آبِ زیاد، بسیار کمک می کند. اگر مشکل کلیوی داشته باشید، دارو برایتان تجویز می کنند تا از پیشرفت بیماری جلوگیری شود. در کل؛ درمان ها می تواند شامل موارد زیر باشد:
تجویزِ دارو
ممکن است که پزشک با تجویز دارو تا حدی مقدار پروتئین خون را کاهش دهد. کاهش فشار خون هم بهترین راه برای انجام این کار است و خیلی راحت تحت کنترل قرار می گیرد. کاهش فشار خون همچنین باعث می شود که کلیه ها خون را بهتر پاکسازی کنند و پروتئین در جریان خون باقی بماند.
انواع دارو های فشار خون که برای چنین مشکلاتی تجویز می شود شامل موارد زیر است:
- دارو های مسدود کننده آنزیمِ انتقال دهنده آنژیوتانسین که به ریلکس شدن و گشاد شدن رگ های خونی کمک می کند.
- مسدود کننده دریافتی های آنژیوتانسین که باعث گشاد شدن رگ های خونی می شود.
- دارو های ادرار آور که باعث می شود کلیه مایعات بیشتری را از خون جدا کرده و دفع کند.
- اگر به دیابت مبتلا هستید، برای بهبود این قضیه مهم ترین کاری که باید انجام دهید، این است که دیابت و علائمش را کنترل کنید.
تغییراتی در سبک زندگی
تغییرات در سبک زندگی باعث می شود که از کلیه محافظت کنید و خطر بیماری های مربوط به کلیه را کم کنید که می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ترک سیگار
- نوشیدن آب به اندازه کافی
- مصرف میوه و سبزیجات
- کاهش مصرف نمک
- بهبود عادات خواب
- مدیریت استرس
- نگه داشتن وزن در حالت سالم
- افزایش فعالیت فیزیکی در طول روز